Darowizna samochodu - koszta i formalności

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

fabryczne radia nawet nie umywają się do normalnych 2-dinowych, a już nie mówiąc o dobrych 2-dinowych. Nie ma co porównywać, to inna liga.

Natomiast nie każdemu zależy jak to gra, 90% ludzi zwraca uwagę na wygląd radia a nie na brzmienie (to coś tak jak niektóre kobity kupują konkretne auto tylko dlatego, że spodobał się im kolor :diabelski_usmiech )

Radio 2din wygląda równie dobrze a nawet lepiej od oryginału, trzeba tylko umiejętnie je zamontować
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Koledzy,
    mam taką sytuację, ze:
    jestem właścicielem a ojciec współwłaścicielem O1 '04 (wartej około 18-20kzł)
    i jednocześnie
    jestem właścicielem a ojciec współwłaścicielem Avensisa '04 (wartego około 25-27kzł).
    Chcę podarować ojcu swój udział w O1 (żeby ten wóz miał tylko jednego właściciela i żeby nim był tylko mój ojciec) a ojciec chce mi podarować swój udział w Avensisie (żeby ten wóz miał tylko jednego właściciela i żebym nim był tylko ja).
    Co mam zrobić, zeby powyzsze sie udało? Z tego co wiem, to darowizny "rodzinne" do około 10.000zł są nieopodatkowane - ale jak liczyć wartość współudziału w aucie? Podobno (jeśli nie jest zapisane inaczej w umowie kupna-sprzedazy) przyjmuje się, że każdy ze (współ)właścicieli jest właścieieleem 50% wartości auta. W O1 będzie łatwo, bo to jest po około 9-10kzł... Ale w Ave to już po około 13kzł na głowę...
    No i czy można sie jednocześnie "nawzajem" obdarować bez straty możliwości niepłacenia podatku za tą darowiznę?
    No i jak wygląda taka umowa darowizny udziału w aucie?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie przejmujta się kosztami ponieważ darowizna w rodzinie (pierwszy stopień pokrewieństwa) jest bezpłatna i nie płacisz podatku :wink: Nawet gdyby tata darował Ci 1milon ZŁ też byś nic nie zapłacił
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

Zamieszczone przez BADYL
        Nie przejmujta się kosztami ponieważ darowizna w rodzinie (pierwszy stopień pokrewieństwa) jest bezpłatna i nie płacisz podatku :wink: Nawet gdyby tata darował Ci 1milon ZŁ też byś nic nie zapłacił
        Tylko że musiałby ten milion mieć udokumentowany i darować go przelewem
        4x4

Komentarz

• BADYL
          RS
          • 2011
          • 2396
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

tata mi dawał w kopercie i podatku nie płaciłem :szeroki_usmiech OCZYWIŚCIE ŻART :diabelski_usmiech

Komentarz

• Philu
            Ambiente
            • 2010
            • 172
            • Toyota

W przypadku pierwszego pokrewieństwa faktycznie nie ma limitu kwoty ale chyba można robić darowiznę raz na 5 lat. Także jakby Tata chciał Ci podarować kolejny milion to nie wcześniej jak za 5 lat. :szeroki_usmiech
            Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• BADYL
              RS
              • 2011
              • 2396
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

hehe będę pamietał :bigyellow

Komentarz

• bzyq_74
                RS
                • 2008
                • 3467
                • Volkswagen
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Bym sobie darował te darowizny, bo do 5 lat może mam wypaść inna wazniejsza darowizna.
                Jak będziecie spieniężać samochody po prostu wpiszecie się obydwaj na umowie KS.
                MARCIN
                Mój szkodnik

Komentarz

• meesha
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 145

Zrobić umowę zamiany, a różnicę wyrównać darowizną. I to taką do zwolnienia z podatku, z przepływem przez konto (gotówka może iść w drugą stronę na zasadzie bankomatu, tego już nikt nie zobaczy). Bo żeby uciec z pcc to średnio widzę, musiałyby w obie strony lecieć fv.

Oczywiście kolega bzyq_74 też sugeruje słuszne rozwiązanie, no chyba że masz determinację żeby wyprostować to definitywnie.

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

bzyq_74, tu nie chodzi o "spieniężanie", bo akurat to nie byłoby żadnym problemem. Poprostu mam taką sytuację, że mogę mieć auto służbowe (i jednocześnie parę innych wyrzeczeń), a wtedy Avkę zostawiłbym żonie, która jest niestety dość słabym kierowcą i obawiam się, że narozrabiałaby trochę jeżdząc - a mając dwa auta (będąc ich właścicielem na "spółkę" z ojcem) strata zniżek dotyczyłaby również ojca...
                    meesha, ale przy Twoim systemie musielibyśmy chyba zapłacić "podatek od wzbogacenia"?
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

rób darowiznę
                      po darowiźnie aby uniknąć podatku musisz zgłosić do urzędu skarbowego na odpowiednim formularzu zgłoszenie do bodajże 30 dni.
                      ty i ojciec to pierwszy stopień pokrewieństwa wiec bez podatku darowizna do 1 000 000 pln
                      nie wiem jak jest z pcc w tym przypadku...

pozdrawiam
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• meesha
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 145

Agamek12, co rozumiesz przez pojecie "podatek od wzbogacenia"? W grę wchodzi kilka obciążeń:

- PIT (doch od os fiz)
                        - PCC (podatek od czynnosci cywilnoprawnych)

ad PIT - tylko jeśli zbycie udziału następuje przed upływem 6 miesięcy od końca miesiąca w którym nastąpiło jego nabycie

ad PCC - 2% od wartości rzeczy droższej, każda ze stron

Jest jeszcze VAT, ale przyjmuję że żadne z aut nie funkcjonuje w firmie.

Żeby sprawę "wyczyścić" podatkowo trzeba jeszcze wykazać darowiznę (różnica wartości przy zamianie), i aby skorzystać ze zwolnienia dla członka rodziny kasa musi przejść przez rachunek bankowy. Na deklarację w sprawie darowizny masz 6 miesięcy od czynności. Limit na "zwykłą" darowiznę dla I grupy to 9637zł na 5 lat.

edycja:

aby bylo jasne - są dwie opcje na darowiznę - albo 9637zł na 5 lat, albo z deklaracją i bez limitów

Komentarz

Pracuję...